HVA TRENGER VALPEN?
Valper fra oss blir levert med første vaksine, ormekurer, chip og helseattest fra veterinær. Siden det er viktig pelsstell fra starten, vil valpen også få med seg børste, valpeshampoo og sløyfe. Valpen blir registrert i NKK og vil ha stamtavle. Den vil også få med seg et teppe fra valpekassen, en enkel sele og leiebånd og
​tørrfor valpen er vant med.
Havanais er en tillitsfull og tilpassingsdyktig hund, men regelmessighet, jevn rytme og rutiner er viktig for at hunden skal føle seg trygg.
Gi ro til å utforske og bli kjent med nye omgivelser. Sosialiseringsperioden varer fra ca 3-14 uker og det er lurt at valpen får utforske den verden den nye familien har. I starten er det ofte nok å bli kjent med familiens hus, hage og medlemmer. Vent litt med besøk til valpen har roet seg i dens nye hjem og dere har blitt kjent med valpens behov.
​
Vi anbefaler å la hunden sove ved siden av eierne den første tiden, da er det lett å se om hunden må ut en tur og den føler trygghet i en ny familie. Vi hadde et lite bur på en stol ved siden av sengen da Fia var liten.
ET TRYGT STED Ã… SOVE
Du kan med fordel gi valpen to alternativer.
Én seng på et rolig sted, og én sammen med familien. Noen ganger trenger hunder å trekke seg tilbake. En trygg krok eller et åpent bur kan fungere godt.
​
Den andre sengeplassen kan du ha sammen med dere. Kjøp seng som passer hundens størrelse. Et teppe – eller en åpen seng – kan også være en god løsning for soveplass nummer to. Enkelte hunder foretrekker å strekke seg godt ut. Ligge litt åpent.
MAT OG DRIKKE
En valp bør ha tilgang til rent vann hele tiden.
De fleste valper får mat fire ganger om dagen frem til de er tre måneder, tre ganger om dagen til de er seks måneder og to ganger til de er ett år. Mange velger å gi mat en gang etter dette.
​
Det finnes et stort utvalg av hundemat. Valpene vil få med seg fôr fra oss til den første tiden. Er det ønskelig å bytte fôrtype, er det lurt å gjøre dette gjøres gradvis. Det er viktig å følge fabrikantens anbefaling av daglig mengde.
​
Det finnes mange forskjellige mat- og drikkeskåler. Gi hunden mat og drikke fra rene skåler.
PÃ… TUR
Et godt og trygt bilbur bør skaffes før henting av valpen. I starten kan det være lurt med et lite bur som kan plasseres i setet som en liten trygg hule. Da kan valpen se og lukte dere og blir trygg. Det kan være lurt å være to ved henting slik at ikke fører blir forstyrret av valpen og en kan trygge valpen. Valpen kan også sove på fanget den første turen hjem. Valper sovner fort i bil, og det kan være lettere å la den få sove videre i bilburet. Det finnes også sikkerhetsseler til hund. Ha med vannskål og ta tissepauser underveis. Ha valpen i bånd. Dette blir den første turen ut fra det kjente.
​
Et godt halsbånd eller sele tilpasset valpen bør skaffes etter henting av valpen. Valpen får med seg en enkel sele og leiebånd, slik at valpen kan få en sele som er mer tilpasset etterhvert. I starten kan det være lurt med et 1-2 meter langt bånd, slik at du har god kontroll på valpen. En langline kan brukes på åpne plasser slik hunden kan utforske selv, men samtidig ikke stikke av.
​
Husk at valpen er liten så sele/bånd bør ikke være for tungt.
ET TRYGT STED Ã… LEKE
En valp leker og utforsker mye, pass på at ledninger og farlige elementer sikres. Hunden bør ikke kunne få tak i vaskemidler, giftige planter eller dra i ting som kan falle ned fra høyder.
​
Kjøp gjerne biteleker og bamse laget for å tåle hundens lek. Du bør være forsiktig med draleker i starten siden valpens skjelett er mykt, la hunden selv dra og rive mens du holder hånden stille.
​
Selv en liten valp, liker utfordringen. Du kan gjerne lære valpen triks og gi snuseleker.
Gi mye ros når hunden gjør som du vil.
PELSSTELL
Pelsen er lang, myk og vakker. Den har praktisk talt ingen underpels noe som betyr at den røyter minimalt. Pelsen krever daglig børsting og jevnlig bad.
​
I starten kan valpen bades i kjøkkenvasken. Ha gjerne antiskli slik at valpen står godt. Hold valpen mellom bryst og forpoter. Skyll først poter og bakparti, bruk myk stråle og god tid. Det er viktig at valpen får en god tilvenning.
Skyll igjennom hele pelsen og bruk deretter valpeshampoo, skyll nøye gjennom til slutt. I starten er bad en nyttig tilvenning til senere nødvendig bad. Etter bad er det viktig at valpen tørkes helt tørr og å gre igjennom pelsen. Ha gjerne valpen liggende på fanget og bruk tiden til kos.
​
En god børste med lange tagger gjør jobben med børsting lettere. Du bør også ha en bartekam med fin og grov side, for å gre igjennom pelsen til slutt og til å gre barten. en god balsamspray er også lurt.
​
Valpens negler trenger også jevnlig klipp. I starten er det lurt å klippe neglene hver uke, da kan du og valpen bli trygg på neglklipping og det er bedre å klippe litt ofte, enn mye sjeldent.
HVIS VALPEN FÃ…R TAK I NOEÂ DEN IKKE SKAL?
Det er bedre å vise valpen hva du vil at den skal gjøre, enn å si "nei" på det en ikke skal gjøre.
Har valpen fått tak i noe den ikke skal, bytt til noe den får lov å leke med. Hunder er veldig nysgjerrige, så ønsker du oppmerksomhet, kan du eks grave litt i jorda/ lete etter noe, si "se her" og få hunden interessert i det du gjør. Som regel vil hunden da komme bort til deg for å se og du kan bytte til en leke.
​
MOUTHING/ NIPPING
Hunder bruker munnen til å utforske verden. Gi hunden leker den kan få bite på. Griseører og oksemuskler er fine når det klør i tennene og ved tannfelling.
​
Nipping og mouthing er naturlig, vanligvis ikke-aggressiv atferd som hunder lærer av hverandre og bruker til å kommunisere under lek og normal samspill. Imidlertid setter de fleste mennesker ikke pris på nipping og mouthing av hund.
​
Når hunden din nipper eller munner for hardt, må du høyt si "au" og snu deg bort fra hunden din i 10 til 20 sekunder; hvis han begynner å nippe igjen i løpet av denne perioden, reis deg opp og gå bort i 10 til 20 sekunder. Avvisning i lek forstår hunden godt og er god kommunikasjon med din hund.
FORSIKRING
En god forsikring er smart å ha. Valpen vil være forsikret hos oppdretter og du kan velge å videreføre denne, eller opprette forsikring i valgfri selskap.
LISTE OVER UTSTYR
Før valpen hentes:​
Skål til mat
​
Skål til vann
​
Sikkerhetssele til bil hvis valpen sitter på fanget.
​
Kloklipper
​
Tannbørste/ fingerbørste+ tannkrem
Bartekam (kan godt bruke en plastikkam i starten for å børste bart og hår ved øyne bort, metallkam til hele pelsen etterhvert)
Vannflaske til tur
Seng til stue
Biteleker/ leke
​
Gnagebein (oksehaler/struper/muskler)
​
​​
Dette følger med valpen herfra:
Tørrfor valpen er vant med å spise
​
Børste
​
Valpeshampoo
​
HÃ¥rklype
​
Teppe
​
Sele og leiebånd
Bilbur til reisen hjem og som kan brukes som sovebur ved siden sengen din
​